“Nem akartam paródiát” – KissPál Szabolcs A műhegyektől a politikai vallásig című projektről és utóéletéről (Artportal, 2020, HU)

A fiktív és a valós elemeket keverő ellenfikció igencsak aktuális, új arcát mutatja a Trianon-évforduló kapcsán. A projektet, amely most saját webes megjelenést kapott, számos helyen bemutatták már Európában.
 

KissPál Szabolcs A műhegyektől a politikai vallásig című trilógiája 2016-ban az oldenburgi Edith-Russ-Haus für Medienkunst rezidencia programja keretében készült el. Idehaza a 2017-es OFF-Biennále keretében mutatták be, a Parlamenttel szemben a Kossuth téren, a Politikatörténeti Intézetnek akkor még otthont adó épületben.

A két filmből (Szerelmes földrajz és a Lehullott toll felemelkedése) és egy fiktív múzeumi tárgyegyüttesből (A szakadék lelet) álló doku-fikciós munka a nemzeti mitológiák nemzettudat teremtő szerepével foglalkozik.  Az fiktív és a valós elemek egymásba játszásával egy ellenfikció jön létre, amely az irredenta szimbólumok használatát és jelentéseit a revizionista nacionalista diskurzus kritikai elemzésébe ágyazza. 

A projekt utóélete igencsak figyelemreméltó: szűkített verziója 2020. márciusában, egy nemzetközi csoportos kiállításon szerepelt az FKSE-ben. Külföldön a németországi bemutatót követően, többek között Észtországban, Franciaországban, Írországban és Romániában láthatta a közönség. Több helyszínen egyéb kiegészítő események, projektek kapcsolódtak hozzá.

Az Edith-Russ-Haus és a német  Revolver kiadó közös kiadásában háromnyelvű könyv jelent meg a Műhegyek…-ről, és ez lett az alapja a projekt nemrég elkészült on-line verziójának, ahol annak utóéletét, a kapcsolódó eseményeket és a hazai és külföldi bemutatók recepcióját is megismerhetjük. A webes megjelenés apropóján Lázár Eszter beszélgetett KissPál Szabolccsal a munkáról, annak nemzetközi fogadtatásról és Trianonról. (…)

 

tovább: Artportal.hu