A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia), a Magyarországon 2014-ben meghirdetett “illiberális demokrácia” és autoriter fordulat mögött fellelhető, azt működtető politikai és kulturális filozófia ideológiai hátterének vizsgálata. 

A projekt azt mutatja be, hogy az újonnan felszínre törő irredenta szimbolizmus és a revizionista nacionalista diskurzus rendszerszintű hatással van jelen a magyar politikában. Az ellenfikció módszerét használva (amely a mítoszok belülről történő dekonstrukcióját teszi lehetővé) az összetett doku-fikciós mű a nemzeti mitológiák kialakulásának elemzésére törekszik, bemutatva kitartó hatásukat úgy a mindennapi, mint a politikai ábrázolások terén. Az etnicitás, nemzet-teremtés és nacionalizmus viszonyaiban érdekelt szerző korrekciós szándékkal viszonyul a múlt és a jelen intellektuális ortodoxizmusához. Ugyanakkor feltérképezi a népi kereszténység és újpogányság szinkretikus elegyeként létrejövő nemzetvallás főbb jellemzőit, valamint azok átható működését a mindennapi életben.

A trilógia három fejezete az aktuális magyar nemzetfogalom fő összetevői között teremt kritikai kapcsolatot: az etnikai táj és politikai földrajz szimbolizmusa (Szerelmes földrajz), a romantikus történetírás és az őstörténeti mítoszok (A lehullott toll felemelkedése), valamint a Turanizmus mint politikai vallás újbóli megjelenése (Szakadék lelet). A változatos narratív rétegek e nemzeti ideológia fő jellemzőjét írják körül szemléltetve, hogy miként megy végbe a nemzeti emlékezetközösségből való kizárás a politikai vallás eszközeivel.

A projekt egyaránt tekinthető egy kiállítás dokumentációjának, történelemkönyvnek, illetve történelmi regénynek.

A projektet gyártotta 2016-ban az
Edith-Russ-Haus für Medienkunst – Oldenburg,
Stiftung für Niedersachsen támogatásával

70
eredeti tárgy
46
dokumentum
11
videó
0
kiállítás
0
vetítés
0
tanulmány
0
kiritika
0
interjú

Az oldal közzététele: 2020 június 4.

A kötet megvásárolható Budapesten az ISBN Galériában, illetve megrendelhető a kiadótól (25 EUR)
KissPál, Szabolcs; Kékesi, Zoltán (ed.); KissPál, Szabolcs (ed.); Molnár, Edit (ed.) 
A műhegyektől a politikai vallásig = From Fake Mountains to Faith: Magyar trilógia = Hungarian Trilogy Berlin, 
Germany: Edith-Russ-Haus für Medienkunst & Revolver Verlag (2017) , 254 p. ISBN: 9783957634023